De springplank

Gemeenteschool Glabbeek

0
 1. Burgemeester lanceert verkeersproject “zichtbaar en veilig naar school” in gemeenteschool Glabbeek

  Op donderdag 25 oktober 2018 lanceerde burgemeester Peter Reekmans in de gemeenteschool van Glabbeek het verkeersproject Helm op Fluo top van de Vlaamse Stichting verkeerskunde (VSV). Dit verkeersveiligheidsproject loopt tussen de herfst –en krokusvakantie. Elke kleuter en leerling van de gemeenteschool krijgt een spaarkaart waarvoor ze elke dag stickers kunnen verdienen als ze als fietser met een fietshelm naar school of te voet vanaf thuis of de stapspotparking op de Glazuur met een fluo hesje naar de school komen. Ze kunnen met hun spaarkaart leuke beloningen verdienen zoals gratis toegang tot ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Kinderen die hun eigen kaart snel vol hebben kunnen klassikaal verder sparen voor nog meer beloningen. Burgemeester Peter Reekmans: “Op deze manier worden kinderen op een speelse manier gestimuleerd tot het dragen van een fietshelm en fluokledij. De gemeente Glabbeek zet hoog in op verkeersveiligheid, want wie zichtbaar is op de weg, is minder kwetsbaar in het verkeer. En het is bewezen dat fietshelmen levens kunnen redden. Glabbeek kreeg recent het SAVE-label (Samen Actief voor Veilig Verkeer) van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) voor de inzet en talrijke initiatieven die de gemeente neemt om vooral de verkeersveiligheid voor kinderen te bevorderen. Ook dit project www.helmopfluotop.be kadert in het verkeersveiliger maken van de schoolomgevingen in Glabbeek.”

   

 2. De uitslag van de verkiezingen voor de nieuwe kindergemeenteraad in Glabbeek

  Op dinsdag 2 oktober 2018 werden in de drie scholen van Glabbeek de resultaten van de verkiezing van de nieuwe kindergemeenteraad bekend gemaakt door de burgemeester en de schepen van jeugd.

   

  De resultaten per school:

   

  De school van Bunsbeek heeft 5 verkozenen en levert met Ouren Poffé (6de leerjaar) ook voor de derde keer al de kinderburgemeester. Daarnaast worden Kobe Gooris (6de leerjaar) en Maja Andries (4de leerjaar) kinderschepenen en Yaro Maho (4de leerjaar) en Leander Op de Kamp (6de leerjaar) zijn de nieuwe kindergemeenteraadsleden voor de school van Bunsbeek.

   

  De school van Glabbeek heeft 9 verkozenen, waarvan 2 kinderschepenen. Grim Marcinkowski (6de leerjaar) wordt kinderschepen en ook Senne Houben (6de leerjaar) en Finn Govaerts (5de leerjaar) worden door een gelijk aantal stemmen elk een jaar kinderschepen. De andere kindergemeenteraadsleden voor de school Glabbeek zijn: Fleur Wauters (5de leerjaar), Wannes Demarsin (6de leerjaar), Nona Duerinckx (6de leerjaar), Rune Knops (5de leerjaar), Martha Lambeir (4de leerjaar) en Kaat Verlinden (6de leerjaar).

   

  De school van Kapellen heeft 3 verkozen kindergemeenteraadsleden, waarvan 1 kinderschepen: Emma Amegor (5de leerjaar), Filien Verleye (5de leerjaar) en Jitte Brughmans (5de leerjaar). Door een gelijk aantal stemmen zijn Emma Amegor en Filien Verleye elk een haar kinderschepen.

   

 3. Technopolis on tour komt op donderdag 27 september 2018 naar scholen in Glabbeek

  technopolisOp donderdag 27 september 2018 organiseert de gemeente Glabbeek op initiatief van jeugdschepen Hilde Holsbeeks in GC De Roos voorstellingen van Technopolis on tour voor alle kleuters en leerlingen van de drie scholen in Glabbeek. De deelname van 2,5 euro per kind wordt volledig betaald door de gemeente Glabbeek, waardoor dit een volledig gratis activiteit is voor alle kinderen. Met dit initiatief wil de gemeentelijke jeugddienst de jeugd van Glabbeek bereiken en enthousiast krijgen over wetenschap. Glabbeek is dit jaar één van de 40 locaties in Vlaanderen waar deze wetenschapsvoorstellingen voor scholen van Technopolis on tour doorgaat. Op het programma staan 3 shows met als thema’s lucht, gassen en druk. Deze werden ontwikkeld op maat van respectievelijk kleuters (spelen met lucht), leerlingen van het 1e tot het 3e leerjaar (spelen met gassen) en leerlingen van het 4e tot het 6e leerjaar (spelen met druk) die aansluiten bij de eindtermen.

  Speel met lucht

  Voor kleuters die de wereld nog volop aan het ontdekken zijn, lijkt niets onmogelijk. En van Technopolis krijgen ze nog gelijk ook. Want wedden dat frietjes kunnen vliegen en dat je over ballonnen kunt lopen zonder dat ze springen? Allemaal dankzij een frisse lading lucht en een flink pak wetenschap.

  Spelenderwijs ontdekken de kleuters dat lucht niet ‘niks’ is. En dat het op tal van plaatsen voorkomt - ook in hun frisdrank en luchtige verjaardagscake. Leuke ontdekkingen die de nieuwsgierigheid alleen maar aanwakkert.

  Doelgroep: 1e, 2e en 3e kleuterklas

  Speel met gassen

  Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel! Gassen zijn namelijk overal. Denk maar aan de lucht die we inademen. Vanzelfsprekend! of toch niet? Wist je dat gassen niet altijd in gasvormige toestand zijn en dat ze ook kunnen uitzetten en krimpen? En zonder zeveren: lucht drukt heel sterk, ook al voelen we dit niet!

  Geen paniek, we zijn van plan om al deze straffe uitspraken en nog veel meer te bewijzen via een reeks verbluffende proeven. Wat niet zichtbaar is voor het blote oog, toveren wij tevoorschijn! Geen goocheltrucs maar echte wetenschap zal je van je sokken doen blazen. Plankgas naar deze show! 

  Doelgroep: 1e, 2e en 3e leerjaar

  Speel met druk

  Als jij aan druk denkt, denk jij dan spontaan aan een filmrolbazooka, exploderende verfblikken, Maagdenburgse bollen en waterfonteinen? Als je deze show gezien hebt, dan staan ze vast en zeker in je geheugen gegrift!  Tijdens deze show zetten we de grove middelen in om aan te tonen dat lucht drukt. Wat gebeurt er als we druk verhogen en dan weer verlagen?

  Nu nog een proefpersoon vinden die luchtdruk aan den lijve wil ondervinden... Geen druk, hoor!

  Doelgroep: 4e, 5e en 6e leerjaar

   

 4. Glabbeek kiest nieuwe kindergemeenteraad op 27 en 28 september 2018

  kinderburgemeesterDe verkiezingen voor de derde kindergemeenteraad van Glabbeek gaan door op donderdag 27 september en vrijdag 28 september 2018. Tijdens het weekend worden op het gemeentehuis alle stemmen geteld en op dinsdag 2 oktober maakt het gemeentebestuur de uitslag in de scholen bekend. De nieuwe kindergemeenteraad wordt plechtig geïnstalleerd op het gemeentehuis van Glabbeek op zaterdag 6 oktober om 13 uur.

  De kindergemeenteraad bestaat uit 17 kindergemeenteraadsleden. Er zijn in totaal 32 kandidaten uit de 3 scholen die meedoen aan de verkiezingen van de derde kindergemeenteraad van de gemeente Glabbeek. Men kan in elke school stemmen op alle kandidaten uit de drie scholen. Er wordt wel een voorafname ingesteld van 3 zetels per school, de overige zetels worden ingevuld door de kandidaten met de meeste stemmen. De kandidaat met de meeste stemmen wordt rechtstreeks verkozen als kinderburgemeester en de daaropvolgende kandidaten met de meeste stemmen worden kinderschepen. Er zijn 5 kinderschepenen en ook wordt een voorafname ingesteld van 1 kinderschepen per school. Alle andere verkozenen zijn kindergemeenteraadslid. De niet-verkozenen worden volgens het aantal behaalde stemmen gerangschikt als opvolgers. Alle leerlingen van het 1ste tot en met het 6de leerjaar van de drie scholen in Glabbeek mogen stemmen.

  De 32 kandidaten:

  O Amegor Emma (school Kapellen)

  O Andries Maja (school Bunsbeek)

  O Billiard Mats (school Glabbeek)

  O Brughmans Eline (school Glabbeek)

  O Brughmans Jitte (school Kapellen )

  O Demarsin Wannes (school Glabbeek)

  O Deurinckx Nona (school Glabbeek)

  O Gooris Kobe (school Bunsbeek)

  O Govaerts Finn (school Glabbeek)

  O Houben Gitte (school Glabbeek)

  O Houben Senne (school Glabbeek)

  O Knops Rune (school Glabbeek)

  O Lambeir Martha (school Glabbeek)

  O Maho Jaro (school Bunsbeek)

  O Marcinkowski Grim (school Glabbeek)

  O Natens Laura (school Glabbeek)

  O Opdekamp Leander (school Bunsbeek)

  O Palfliet Fleur (school Glabbeek)

  O Poffe Ouren (school Bunsbeek)

  O Sangers Robbe (school Glabbeek)

  O Spiritus Lukas (school Glabbeek)

  O Swillen Milan (school Glabbeek)

  O Theyssens Arwin (school Glabbeek)

  O Thora Sara (school Bunsbeek)

  O Van Briel Arwen (school Glabbeek)

  O Van Nerum Birsen (school Bunsbeek)

  O Van Nerum Yarne (school Bunsbeek)

  O Vandermeulen Roos (school Glabbeek)

  O Verleye Filien (school Kapellen)

  O Verlinden Kaat (school Glabbeek)

  O Wauters Fleur (school Glabbeek)

  O Welvis Tasha (school Glabbeek)

   

 5. Starten in 't groen, tof om te doen...

  kunstOns tweede schooljaar als MOS-school begonnen we met een creatieve groene dag. In alle klassen werd gewerkt rond groene thema’s door een kunstige bril. Er werd gewerkt rond afvalkunst, bomen uit papier, kunst met plastic en er werden ook drankjes gebrouwd voor de nieuwe drinkbussen. Deze week mogen we ook opnieuw onze kippen en haan verwelkomen en binnenkort oogsten we onze eerste pompoenen. Zo wordt het schooljaar ook de komende weken nog ‘groen’ ingekleurd en bouwen wij verder aan onze MOS-werking. En ook op cultureel vlak staat er vanalles te beleven want dankzij de steun van Dynamo Cultuurcel kan onze school tijdens het eerste trimester verder werken rond kunst in een groen sfeertje. Wordt vervolgd…

   

 6. Een veiligere schoolpoort aan de gemeenteschool in Glabbeek kan enkel als iedereen de regels respecteert

  Een veiligere schoolpoort aan de gemeenteschool in Glabbeek kan enkel als iedereen de regels respecteert

  Met de start van het nieuwe schooljaar willen we nog eens zeer duidelijk wijzen op de duidelijke verkeersregels die al een jaar van toepassing zijn aan de gemeenteschool in Glabbeek.autoluw domein

  De schoolsite aan de voorzijde werd autoluw gemaakt en er is hier een volledig parkeerverbod. Enkel de schoolbus, mindervaliden en bevoegde gemeentediensten mogen het schooldomein oprijden. Voor de school zijn er enkel twee parkeervakken voor gehandicapten en twee parkeervakken voor kort parkeren van maximaal 30 minuten. Dit kort parkeren is enkel toegelaten voor bevoegden en mensen die tijdens de schooluren een afspraak hebben op de school en dus niet om kinderen te brengen of af te halen van de school of de kinderopvang.

  Op de Dries is er tussen het kruispunt met de Craenenbroekstraat en de parking van de Glazuur een volledig verbod om te parkeren of stationeren op de straat tijdens de schooldagen tussen 8 – 9.30 uur, 11 – 13 uur en 14.30 – 17.15 uur. Parkeren kan op de Glazuurparking die als stapspot voor de gemeenteschool gebruikt wordt.

  Vanaf het nieuwe schooljaar hebben de leerkrachten een personeelsparking achteraan op de schoolsite en zal er dus heel wat plaats bijkomen op de parking van de Glazuur voor de (groot)ouders die hun (klein)kinderen komen afhalen. De politie zal vanaf het nieuwe schooljaar met regelmatige controles strikt toezien op de naleving van de verkeersregels en bij overtredingen onmiddellijk verbaliseren.

   

 7. Gemeentebestuur doet alle kleuters en leerlingen hervulbare drinkfles cadeau

  Op initiatief van milieuschepen Kris Vanwinkelen en jeugdschepen Hilde Holsbeeks krijgen alle kleuters en leerlingen van de drie scholen in Glabbeek de komende weken een gratis drinkfles cadeau. Glabbeek is één van de Vlaams-Brabantse gemeenten die recent het charter drinKraantjeswater ondertekende. We nemen als gemeentebestuur daarom onmiddellijk al enkele concrete acties en initiatieven om onze inwoners aan te zetten om meer kraantjeswater te gaan drinken. Door onze ruim 600 kleuters en leerlingen van de drie scholen in Glabbeek een hervulbare drinkfles cadeau te doen willen we maximaal ouders en kinderen doen kiezen om water van de kraan mee naar school te nemen. Bovendien kunnen de drinkflessen in de scholen dagelijks gratis bijgevuld worden. Door bewust te kiezen voor een hervulbare drinkfles wil het gemeentebestuur tegelijk ook het afval van petflessen en heel wat andere drankverpakkingen op school drastisch doen dalen. De kinderen gaan niet alleen gezonder drinken op school, maar dragen meteen ook bij tot heel wat minder afval en een milieuvriendelijkere school.

   

 8. Gemeentebestuur haalt pakket subsidies naar Glabbeek voor vergroening speelplaats gemeenteschool

  Het huidige gemeentebestuur realiseerde recent een nieuwe gemeenteschool met maar liefst 70% Vlaamse subsidies. Intussen is de volledige afwerking van de schoolsite en de buitenaanleg van gemeenteschool de Springplank bijna klaar. In de plannen was er ook een groene speelplaats voorzien aan de achterzijde van de site. Burgemeester Peter Reekmans: “Voor het realiseren van deze educatieve groene speelplaats en om extra groene accenten op het schoolterrein aan te leggen dienden we onder het motto GBS De Springplank kleurt groen een subsidieaanvraag in voor natuurprojecten op school bij de provincie Vlaams-Brabant. Intussen werd ons subsidiedossier goedgekeurd door de provincie en halen we alweer een mooi bedrag nieuwe subsidies naar Glabbeek. We krijgen concreet 3.349,77 euro voor de vergroening van de speelplaats te realiseren. Het plan werd uitgewerkt in samenspraak met de leerkrachten en leerlingen. Wij werken voor dit project samen met de plaatselijke kern van Natuurpunt en het Regionaal Landschap Zuid-Hageland. Maar ik wil alvast een hele dikke pluim geven aan leerkracht Sigrid Vanden Bempt, de trekker van dit project op school.”

  Op het plan dat werd uitgewerkt zijn drie zones voorzien. De eerste zone is een educatieve groene speelplaats met zitcirkel en een blote voetenpad helemaal achteraan de schoolsite, in een tweede zone komt er een insectenhotel en de derde zone krijgt een wilgentunnel, evenwichtsbalk en een kippenhok. Na het natuureducatief pad in ons natuurgebied in Bunsbeek en het recent vernieuwde landbouwleerpad is dit al een derde educatief project waarin we als landelijke gemeente vandaag bewust in investeren, omdat onze natuur belangrijk is!

   

 9. Gemeenteschool De Springplank Glabbeek is MOS-school

  Vanaf het nieuwe schooljaar is de gemeenteschool van Glabbeek een MOS-school. MOS staat milieuzorg op school en stimuleert scholen om hun CO2 met de ganse schoolgemeenschap te reduceren door duurzamer te denken en te handelen. In Glabbeek maken we intussen concreet werk van educatieve natuurprojecten op school, biodiversiteit, de inrichting van een groene speelplaats en het realiseren van een leerlingentuin. Het gemeentebestuur maakte van de nieuwe schoolsite een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving voor de leerlingen. Zo werd er niet alleen geïnvesteerd in een energiezuinige nieuwe school, maar gingen we ook resoluut voor minder verbruik door te investeren in LED verlichting en voorzien we met de zonnepanelen op het dak van de nieuwe school volledig in onze eigen energiebevoorrading.  maar ook de nieuwe schoolomgeving werd duurzaam ingericht. En we realiseren op de nieuwe schoolsite zelfs gedeeltelijk een groene speelplaats waar alle leerlingen in de praktijk heel wat over onze natuur zullen kunnen ontdekken en leren. Voor dit project krijgen we als gemeente maar liefst 80% subsidies via Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant.

  MOS

   

 10. Gemeenteschool Glabbeek gaat tijdscapsule ingraven

  Bij de start van het nieuwe schooljaar en de ingebruikname van de nieuwe schoolsite van de gemeenteschool in Glabbeek wordt er op vrijdag 1 september 2017 om 14u30 een tijdcapsule ingegraven. Tijdens de eerste schooldag zal elke klas van de kleuter –en lagere school iets ontwerpen of maken wat in de tijdcapsule zal gestopt worden. En op het einde van de schooldag zal alles in de tijdscapsule gestopt worden die ingegraven wordt op het vernieuwde schooldomein. Burgemeester Peter Reekmans, bevoegd voor onderwijs: “We ontdekten een tijdje geleden een schoolfoto van de gemeenteschool in Glabbeek 100 jaar geleden die we lieten vergroten en nu ophangt in de school en van 16 tot 19 september organiseert de Heemkundige Kring Glabbeek een tentoonstelling over de geschiedenis van ons lokaal onderwijs. Zo ontstond de idee om onze nakomelingen binnen pakweg 100 jaar makkelijk te laten ontdekken hoe de school eruit zag. Wij stoppen o.a. een USB-stick met fotomateriaal van elke klas, werkjes van de leerlingen, info van de school, … in een tijdcapsule. Op deze manier huldigen we vrijdag met alle leerlingen op een leuke manier op de eerste schooldag de nieuwe schoolsite in en laten we een getuigenis hiervan achter voor de toekomst.”